Compact Diski (CD) kim bulmuştur?

CD’yi kim buldu veya kim icat etti/keşfetti?
Teknoloji olarak CD’yi (Kompakt Disk) ilk keşfeden mucit James T. Russell’dır. 1931 doğumlu mucit yüksek güçteki bir holojen lamba ile arkadan aydınlatılan optik bir şeffaf folyo üzerine bilgileri kaydedebilen teknoloji için 1966 yılında yaptığı patent başvurusu, 1970 yılında sonuçlanarak patentini almıştır. [1]

1980’lerde ise Sony ve Philips şirketleri Russel’in patentlerini geliştirerek lisanslarını almış ve ilk ses CD çaları 1982 yılı Ekim ayında Japonya’da Sony CDP-101 adıyla piyasaya sürülmüştür. Aslında CD-ROM’un ilk üretilme amacı ses kayıtlarını saklamak ve oynatmaktan ibaretti. Ancak daha sonra bunlar veri yazımı için de kullanılır olmuştur. Günümüzde kullanılmaya devam etse de, CD’ler 1990’lardan 2007 yılına kadar veri kaydı için vazgeçilmez araçlar olarak kullanılmıştır.

Sonuç olarak ; CD-R teknolojisini mucidi James T. Russell ve teknolojiyi geliştirenler ise Philisp ve Sony şirketleridir.

CD-R (Compact Disc) nedir?
Bildiğimiz CD’ler genellikle 120 milimetre çapa sahip ve 80 dakika kadar 700 MB boyutuna kadar sıkıştırılmış veriyi saklayabilen veri depolama formatıdır. Mini CD’ler ise 60 ila 80 mm. arasında değişen çaplara sahiptirler. Bazen single’lar için kullanılan bu Minis CD’ler 24 dakikaya kadar ses kaydını tutabilirler.

1982 yılında Sony’nin Sony CDP-101 adıyla piyasaya sürdüğü CD Player için üretilen CD’ler 10 MB ses kaydı saklayabiliyorlardı. 2010 yılına kadar geliştirilerek 700 MB veriye kadar saklayabilir hale getirilmişlerdir. Yine 2010 yılına kadar fiyatları pahalı düzeyde bulunurken, bu yıldan itibaren üretiminin yaygınlaşması ile birlikte fiyatları normal piyasa seviyelerine inmiş fakat ses CD’si olarak daha az kullanılmaya başlanmıştı.

Kompakt diskler yüksek kalitedeki verilerin bir lazer ışını vasıtasıyla donanım tarafından, CD’den okunduğu veya yazıldığı ürünlerdir. Teknoloji Lazer Disk (LD) teknolojisinin gelişmiş ve evrilmiş halidir. Türleri arasında CD-R, yeniden yazılabilir olan CD-RW, Video Kompakt Disk (VCD), Süper Video Kompakt Disk (SVCD), yeşil kitap adıyla bilinen CD-i ve Fotoğraf CD’si bulunmaktadır.

Sony geliştirdiği bu ürün için 1998 yılında Teknik Grammy Ödülü’nü almıştır. [2]

Kaynakça
[2] http://www.grammy.org/recording-academy/producers-and-engineers/awards

1 yorum:

Çok yardımcı oldu . Kaynağına teşükür ediyorum .....